Transportatorii de marfuri agabaritice reusesc sa atraga atentia publicului cu expertiza lor. Atunci cand pe sosea se afla un transport agabaritic reactia dominanta este de uimire. Ceilalti participanti in trafic privesc cu uimire cum incarcaturi supradimensionate sunt transportate cu grija si atentie. Fiecare transport agabaritic are particularitati unice si greu de ignorat. Acestea sunt in atentia soferilor si a echipelor de logistica.

Ei sunt responsabili cu crearea planului de transport, care urmeaza sa fie executat cu precizie de transportatori si echipele de siguranta. Avand in vedere complexitatea unui transport agabaritic, siguranta este esentiala si chiar, indispensabila. Toate firmele de transport din domeniu sunt obligate de legislatie sa ia toate masurile de siguranta in timpul operatiunilor. De la incarcare, transport si pana la descarcare si instalare, dupa caz si produs, exista proceduri stricte de siguranta si protectie a tuturor celor implicati.

In cadrul acestui articol vom incerca sa explicam:

1. Ce este un transportator de agabaritice;

2. Care sunt cele mai populare rute de transporturi agabaritice;

3. Care sunt cele mai cel mai des transportate produse in Romania.

Nu ne-am luat o sarcina usoara, mai ales cand sunt atat de multe surse digitale la dispozitia voastra. Totusi, Holleman este lider in industrie si trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor. Asadar, va invitam sa cititi urmatoarele randuri pentru a descoperi raspunsuri detaliate si informatii utile.

Care sunt cele mai populare marfuri agabaritice transportate in Romania?

Fiecare industrie are propria personalitate, cu elemente distincte si cereri specifice. Industria transporturilor agabaritice implica proiecte repetitive, care respecta un anumit tipar de necesitati. Din acest motiv, nu-i de mirare ca unele firme revin la aceleasi servicii ori de cate ori au nevoie. Transportatorii de agabaritice au misiunea dificila de a transporta diferite incarcaturi supradimensionate dintr-un loc in altul.

Care sunt cele mai transportate incarcaturi agabaritice in Romania?

Hai sa aflam impreuna! In tara noastra, exista o gama variata de marfuri agabaritice care sunt transportate zilnic pe drumurile judetene, nationale si autostrazi. Produsele variaza de la necesitatile unei companii la alta. Ce se transporta in tara noastra? Produsele variaza de la componente industriale la echipamente grele pana la elemente masive prefabricate de constructie. Agricultura este o industrie cu nevoi periodice. Firmele agricole au nevoie de utilaje si aparate grele pentru a-si desfasura activitatile zilnice. Acestea din urma pot fi transportate doar de specialisti in domeniu, capabili sa foloseasca mijloace de transport specifice.

Va invitam sa descoperiti cateva marfuri agabaritice populare pe strazile Romaniei:

1. Componente si echipamente industriale.

In aceasta categorie putem include generatoare de curent, turbine eoliene, echipamente de foraj, masini industriale si alte tipuri de echipamente grele.

2. Elemente prefabricate de constructie si utilaje agabaritice.

Firmele de constructii au nevoie de grinzi mari de beton, panouri prefabricate, macarale (de dimensiuni diferite), excavatoare, buldozere, scari si alte elemente prefabricate mari necesare in desfasurarea optima a proiectelor de constructii. De altfel, se poate observa o prevalenta a firmelor de constructii pentru prefabricate. Asemeni unor piese de puzzle, prefabricatele pot fi utilizate pentru diminuarea timpului alocat constructiei.

3. Structuri metalice.

Deloc surprinzator, structurile metalice se afla in top. Acestea include grinzi metalice, tevi si alte tipuri de elemente din otel, deseori folosite in proiecte mari de constructii. Cateva exemple: constructia de poduri, cai ferate sau depozite.

4. Echipamente agricole.

Intr-o tara preponderent agrara ca Romania, firmele agricole mentin viu interesul pentru transporturi agabaritice. Ele au nevoie de o sumedenie de masini si utilaje agricole pentru indeplinirea sarcinilor zilnice. Printre cele mai comune produse transportate in acest segment se numara combine agricole, tractoare, semanatoare, componente complementare utilajelor agricole mari si grele.

Nota distincta: Holleman a finalizat un proiect cu totul special in sectorul agricol – transport peste Dunare a unor utilaje si piese complementare (uscator cilindru de cereale cu urmatoarele dimensiuni 1900 x 446.2 x 455 x 46000, accesoriu de 1100 x 350 x 345 x 30000 si piese de completare 1100 x 290 x 300 x 4000) pe Insula Mare a Brailei.

5. Echipamente de transport si constructii.

Echipamentele de transport si manipulare sunt necesare in numeroase industrii. Printre cele mai transportate produse se numara autogredere, senilate, buldozere, excavatoare si alte tipuri de utilaje mari necesare proiectelor de constructii si altele.

6. Echipamente si utilaje necesare industriei verzi

Industria energiei verzi este in crestere. Europa gazduieste numeroase proiecte de energie verde: parcuri de turbine eoliene si parcuri solare.

Acestea sunt doar cateva din produsele agabaritice transportate pe rute interne. Totusi, exista mult mai multe tipuri de incarcaturi agabaritice care circula pe strazile din Romania. Holleman a colaborat cu numeroase firme romanesti si internationale pentru transportul cu succes a unor incarcaturi precum:

  • Transformator electric din Constanta in Ucraina;
  • Doua camere de cocsare, necesare in industria petroliera (zona industriala Bucuresti – Rafinaria Petrobrazi);
  • Instalatii de foraj – incarcate la Schrobenhausen si transportate in regim mixt pana la Slatina;
  • Rezervor de 8 tone (dimensiuni de 25 L x 4 l x 4.4 metri I) pe ruta Codlea – Oiejdea;
  • Trei reactoare electrice din portul Reni (Ucraina) catre Vulcanesti (Republica Moldova);
  • Peste 2000 de turbine eoliene si componente agabaritice transportate pe continentul european;
  • 8 cazane de fermentare transportate pentru fabrica de bere Neumarkt pe ruta Constanta – Miercurea Ciuc – Targu Mures.

Lista poate continua insa voiam sa scoatem in evidenta flexibilitatea industriei de transporturi agabaritice, care surprinde zilnic cu proiecte noi si indraznete. In general, cererea pentru sevicii de transporturi agabaritice vine de la firmele care activeaza in sectoarele industrial, agricol si de constructii. Tipurile de produse variaza in functie de cerere si de particularitatile specifice ale fiecarui proiect.

Vreti sa aflati care sunt cele mai populare rute de transport din tara?

Ne-am intalnit in repetate randuri cu aceasta intrebare. Deloc surprinzator, raspunsurile au venit de la sine. Transportatorii Holleman cunosc foarte bine particularitatile drumurilor romanesti dar si pe cele ale autostrazilor europene.

Printre cele mai utilizate rute de transport pentru incarcaturi grele si voluminoase se numara:

1. Autostrada A2 Bucuresti – Constanta.

Autostrada face legatura intre capitala Romaniei si cel mai mare port din tara. Transportul maritim il completeaza pe cel rutier.

2. Autostrada A1 Bucuresti – Pitesti – Sibiu.

Autostrada face legatura intre sudul Romaniei si orasele mari din Transilvania, unde exista o nevoie crescanda de echipamente si componente industriale grele.

3. DN7C – cunoscut si sub numele sau celebru Transfagarasan

Greu de crezut dar Transfagarasanul este folosit pentru a transporta incarcaturi grele in zonele montane, mai ales pentru proiecte de constructie si de mentenanta a drumurilor si infrastructurii turistice existente in zona.

4. DN1 – Valea Oltului

Aceasta ruta de transport este foarte importanta in activitatile din sudul si nordul tarii. Firmele agabaritice folosesc DN1 pentru a transporta incarcaturi diverse din Bucuresti catre orasele mari din Trasilvania si Maramures. Avand in vedere numarul mare al proiectelor de constructii din aceste regiuni, necesitatile de transport vor continua in urmatorii ani.

5. Autostrada A3 – momentan in constructie.

A3 o sa fie o artera importanta in transporturile agabaritice deoarece aduce mai aproape orasele Cluj Napoca, Targu Mures si Sibiu. Abia asteptam sa testam aceasta autostrada. Pentru o imagine mai clara, A3 o sa lege orasele Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Fagaras, Sighisoara, Targu Mures, Turda, Cluj Napoca, Zalau si Oradea.

De ce este necesar transportul agabaritic?

Simplu: acest tip de transport este singurul capabil pentru manipularea, incarcarea, transportul si descarcarea unor incarcaturi care depasesc dimensiunile sau greutatea standard admise pentru transportul rutier. Totusi, ar trebui mentionat faptul ca transportul agabaritic nu se limiteaza doar la segmentul rutier, ci include si componentele maritim si fluvial.

In Europa, fluviul Dunarea contribuie semnificativ la eficientizarea transportului agabaritic european. Acesta este folosit des de firmele din domeniu pentru a transporta produse din si spre tarile din vestul Europei. De asemenea, unele incarcaturi ajung pe Marea Neagra si de acolo sunt preluate in ritm rapid rutier sau fluvial.

Camioanele standard nu pot transporta incarcaturi grele sau voluminoase. De ce? Depasesc limitele de gabarit si greutate impuse de legislatia rutiera. Mai mult decat atat, firmele de transport din domeniul agabaritic au utilaje specializate. In acest sens, ne-am gandit sa scoatem in evidenta cateva din echipamentele pe care le folosim noi in timpul proiectelor de transport:

  • Autotractoare de la Mercedes Benz, DAF, Scania si Volvo
  • Trailere de la Goldhofer, Broshuis, Recker, Faymonville si Meusburger. Trailere sunt de diferite tipuri si alese in functie de necesitatile proiectului. Printre cele mai interesante putem mentiona trailerele cu cadru metalic extensibil si fara podea (vessel-bridge) dar si cu mese rotative.

Daca aveti un proiect de transport agabaritic, contactati-ne cu incredere la numarul de telefon +40 21 321 38 22 sau la adresa de email info@holleman.ro

Inapoi la articole