Conditiile de transport al marfurilor depind de fiecare grupa si categorie in parte, fiind stabilite dupa anumite criterii. Va invitam sa parcurgeti randurile ce urmeaza pentru a afla mai multe despre transportul marfurilor in general, si in particular despre cele speciale.

Iata care sunt aspectele ce trebuie luate in considerare cand se realizeaza orice tip de transport de marfa:

  • Criteriile de calitate pe care le impune
  • Proprietatile labile ce le caracterizeaza
  • Modul de ambalare si marcare
  • Incarcarea, fixarea si stivuirea in mijloace de transport diverse

Pentru a stabili tipul si modul de transport, este necesar sa se aiba in vedere si procesele care ar putea sa influenteze starea ce priveste cantitatea si calitatea marfii atunci cand este realizat transportul. Acestea dupa ce a fost exercitata actiunea unor factori multipli: ambalaj si sistem de ambalare, schimbari de temperatura, modificarea umiditatii atmosferice, depozitarea marfii in mijlocul de transport – un criteriu merceologic ce are in vedere respectarea produselor alaturate, precum si natura si rezistenta pe care o prezinta ambalajele, dar si selectarea unor zone sau spatii corespunzatoare pentru acestea.

Ce sunt transporturile speciale?

Numim transporturi speciale marfurile periculoase ce necesita o atentie sporita atunci cand sunt transportate. Aici se incadreaza substantele toxice, nocive, radioactive si explozive, ce impun realizarea tranzitului in cele mai bune conditii de siguranta, norme impuse de legislatia romana cu privire la transportarea de marfuri periculoase.

Cum se realizeaza aceste transporturi?

Din cauza numeroaselor riscuri pe care le pot ridica marfurile periculoase si care pot fi exercitate asupra sanatatii celor ce le transporta sau a consumatorilor ce sunt implicati in transportarea lor, este necesara luarea unor masuri de precautie pentru acestea.

Comitetul de Experti in Transportul Marfurilor Periculoase, ce implica toate Natiunile Unite a realizat o serie de recomandari si legi care se aplica atat la nivel national, cat si international, in ceea ce priveste transporturile rutiere, aeriene, pe cale ferata si navale, de marfuri periculoase. De asemenea, sunt mentionate si aspecte cu privire la documentatia obligatorie pe care trebuie sa o detina cei ce realizeaza astfel de loturi de marfuri, ca si conditii de depozitare.

In ceea ce priveste nivelul de periculozitate, Comitetul ONU clasifica marfurile in mai multe clase, mai exact in 9 clase mari, ce implica diverse conditii de marcare si etichetare, astfel:

# 1 – munitie si marfuri cu risc de explozie – reprezinta obiectul unor reglementari stabilite la nivel national, ce sunt extrem de stricte.

# 2 – gaze – aici se incadreaza gazele lichefiate, comprimate, discompuse sub presiune. Dupa efectele si proprietatile ce le caracterizeaza – acestea putand fi extrem de variate – exista gaze inflamabile, explozive, corozive, otravitoare, precum si oxidante.

De asemenea, exista si posibilitatea ca unele dintre acestea sa prezinte mai multe dintre proprietatile mentionate. O mare parte dintre gazele pe care le putem incadra in aceasta ultima categorie ar putea prezenta efecte narcotice insemnate, care sunt produse chiar daca vorbim despre concentratii scazute. Vaporii reiesiti din acestea sunt foarte toxici si pot reprezenta cauza unor incendii, in momentul in care este exercitata o anumita presiune ce cauzeaza explozia acestora. Este deci necesara stabilizarea marfurilor pentru transportarea corespunzatoare si sigura.

# 3 – lichide inflamabile – in ceea ce le priveste, exista riscul emanarii unor vapori inflamabili – mai ales cand e vorba despre temperaturile scazute de aprindere sau a substantelor volatile. Ferirea lor de sursele de lumina, caldura si foc, precum si ambalarea eficienta este obligatorie.

# 4.1. – solide inflamabile – acele marfuri care trebuie tinute la distanta fata de orice sursa de aprindere, fiind predispuse la inflamare. Daca nu dispun de conditii de saturare cu apa sau orice lichide, exista sanse de a exploda.

# 4.2. – solide sau lichide inflamabile – in aceasta categorie se incadreaza marfurile ce sunt susceptibile de combustie spontana. Asta inseamna ca la contactul cu aerul acestea se aprind. Vorbim despre fibrele textile de natura vegetala. Daca acestea sunt contaminate cu apa sau uleiuri, nu pot fi transportate pentru ca se pot autoaprinde. Cresterile de temperatura pot fi problematice in realizarea unor astfel de transporturi.

# 4.3. – lichidele si solidele care emana gaze inflamabile in contact cu apa. Aceste marfuri trebuie sa fie mentinute perfect uscate, dar si ferite de sursele de umiditate de orice fel pentru ca pot fi toxice, deci un pericol pentru sanatate.

# 5.1. – substante oxidante – incombustibile, insa care pot face ca materialele combustibile sa se aprinda usor. Ambalajele trebuie sa fie intacte pentru a putea fi acceptate la transport. Si spatiul in care urmeaza sa fie depozitate pentru transport trebuie sa fie curatat in conformitate.

# 5.2. – peroxizii organici – le consideram a fi cele mai instabile pentru ca se descompun daca exista caldura. Pot provoca incendii cu usurinta. Trebuie deci sa fie depozitate in recipiente ce includ si ventilatoare.

# 6 – substante otravitoare – pot cauza moartea, afectand grav starea de sanatate a utilizatorilor. Este necesara purtarea unor echipamente de protectie corespunzatoare.

# 7 – substante radioactive – exista conditii stricte pentru transportarea lor. Documentatia si reglementarile sunt absolut necesare.

# 8 – substante corozive – lichide sau solide, acestea pot emana vapori ce cauzeaza iritatii ale ochilor si cailor respiratorii.

# 9 – substante periculoase in amestecuri – vorbim despre substantele cu riscuri particulare, ce nu sunt acoperite de regulamentele anterior mentionate, cu risc mai scazut la transportare, dar asta nu le face mai putin periculoase.

In general, acestea sunt principalele aspecte ce trebuie avute in vedere pentru transportarea marfurilor periculoase. Cei care doresc sa realizeze astfel de transporturi trebuie sa se orienteze dupa o companie cu experienta, care le poate oferi siguranta deplina.

Inapoi la articole