Sector in dezvoltare: transporturi specializate de incarcaturi agabaritice

Care sunt tendintele pentru transportul agabaritic in viitor? Transporturile par a fi intr-o continua evolutie, indiferent de sectorul de activitate. Lucrurile si oamenii se misca in continuu. Firmele specializate in transporturi de persoane, marfuri si agabaritice continua sa-si surprinda clientii cu solutii noi si inovatoare.

Tendintele si perspectivele in sectorul transportului agabaritic sunt importante pentru evolutia si dezvoltarea multor firme. Printre cele mai importante sectoare de mentionat se numara constructii, agricultura, energie (in mod special sectorul verde: turbine eoliene, panouri solare, pompe de caldura, etc), structuri metalice, prefabricate, industria petrolului, gaze si petrochimie, automotive si altele.

Fiecare sector are particularitatile sale, cu provocari si oportunitati pe masura. Nu-i usor de prezis cum o sa evolueze economia europeana si mondiala, cu efecte in industria transporturilor. Necunoscutele par a se aduna pe masura ce inaintam in timp. In ceea ce priveste evolutia transportului agabaritic, putem scoate in evidenta cateva tendinte:

I. Cerere crescuta pentru serviciul de transport agabaritic;

Un raport recent realizat de compania de cercetare de piata IBIS World, arata cum a crescut cererea pentru serviciile de transport agabaritic. Aceasta cerere se datoreaza cresterii comertului global si al dinamicii industriei constructiilor in diferite tari europene si nu numai.

La nivel national, majoritatea oraselor mari din Romania gazduiesc proiecte rezidentiale si office, care cresc considerabil in marime si complexitate. Ele au nevoie de utilaje si aparate agabaritice pentru a savarsi cu succes activitatile zilnice.

Fiecare operatiune presupune utilizarea unor utilaje mari, mai ales la inceputul proiectului de constructii. Firmele de constructii apeleaza la servicii de transport agabaritic pentru a avea la dispozitie in santiere macarale, buldozere, excavatoare, materiale prefabricate din beton si multe alte tipuri de aparate.

II. Digitalizarea si automatizarea proceslor de transport.

Digitalizarea si automatizarea reprezinta doua procese care vor domina dezvoltarea firmelor de transport agabaritic, direct si indirect. Aceasta tendinta va scoate la lumina procese si tehnologie noua, capabila sa eficientizeze sectorul. Firmele care se adapteaza rapid la existenta noilor tehnologii, vor avea de castigat pe termen mediu si lung.

Automatizarea proceselor de comanda si urmarirea si livrarea marfurilor reprezinta doar varful aisbergului tehnologic. Automatizarea si digitalizarea pot fi utilizate intern pentru urmarirea taskurilor alocate fiecarui angajat, ceea ce transparenta suplimentara. Managerii pot urmari mai usor evolutia proiectelor si implicit sa intervina unde este nevoie.

In acelasi timp, clientii pot primi feedback in timp real cu privire la starea transportului si a incarcaturii. Ei vad unde se afla marfa si pot oferi informatii utile transportatorului, in caz ca este nevoie de actualizari.

Digitalizarea include si o latura administrativa, indispensabila desfasurarii activitatii unei firme de transport. De la inregistrarea contractelor si a notelor logistice, programele de tip software au capacitatea de a optimiza semnificativ modul de lucru al unei firme. Din acest motiv, majoritatea firmelor de top de transport agabaritic incearca sa gaseasca software de calitate.

III. Inteligenta artificiala si spectrul tehnologiei avansate

Anul 2023 a insemnat geneza publica a inteligentei artificiale, prin lansarea unor module de limbaj avansate precum ChatGPT de la OpenAi. Inteligenta artificiala, intr-o forma sau alta, o sa-si faca aparitia si in sectorul transporturilor agabaritice, mai ales in sectorul logistic.

Un program dictat de inteligenta artificiala poate consulta rapid documentatia necesara pentru desfasurarea unui proiect. Tot ea are capacitatea de a gasi in timp util rutele optime pentru efectuarea transportului.

AI-ul in transporturi poate fi alaturi de soferi si ii poate ghida catre destinatie, oferind sfaturi utile si indicatii clare cu privire la caracteristicile drumului. In acelasi timp, se pare ca Tesla incearca sa dezvolte tiruri automate, capabile sa transporte incarcaturi fara factorul uman. Oare cum o sa arate viitorul transporturilor?

Totusi, pana ajungem intr-un asemenea punct in viitor, omul ramane extrem de important in ecuatia transportului agabaritic. Mai mult decat atat, pana ce robotii o sa intre in functiune, omul este indispensabil pentru incarcarea, manipularea si transportul produselor.

IV. Folosirea combustibililor alternativi

In Europa si nu numai, a crescut semnificativ preocuparea pentru starea mediului inconjurator. Schimbarile climatice si poluarea reprezinta probleme majore, cu care se confrunta majoritatea tarilor de pe continentul european. Folosirea combustibililor alternativi reprezinta o modalitate buna de a limita impactul negativ asupra mediului.

Tirurile electrice si cele care folosesc hidrogen pentru generarea de energie, reprezinta viitorul industriei. Pana in momentul in care tirurile electrice vor reprezenta norma, schimbarile in acest punct vor fi minimale.

V. Dezvoltarea infrastructurii rutiere in Romania

Infrastructura rutiera din Romania merita un upgrade semnificativ. Dezvoltarea unor autostrazi si a unor drumuri mai bune, ar reflecta mai bine necesitatile firmelor romanesti si straine. De asemenea, calitatea drumurilor contribuie si la siguranta in trafic. Guvernele din multe state europene investesc serios in dezvoltarea de autostrazi, poduri si tuneluri care sa permita desfasurarea optima a transporturilor agabaritice.

Transportatorii vor avea la dispozitie drumuri dedicate, cu efecte pozitive asupra traficului standard. Incarcaturile vor ajunge mai rapid si in siguranta la destinatii. Ramane de vazut daca Romania va urmari trendul international in sectorul rutier dedicat transporturilor agabaritice.

VI. Dezvoltarea tehnologiei de transport agabaritic

Tehnologia avanseaza intr-un ritm incredibil. Industria transporturilor agabaritice nu este straina de aparitia tehnicii, aparatelor si a mijloacelor de transport noi. De la echipamente mai eficiente de incarcare si manipulare pana la remorci specializate si vehicule hibride, sectorul de transporturi agabaritice trece printr-o metamorfoza incredibila.

In 2021, industria transporturilor agabaritice era evaluata la 265 de miliarde de dolari, cu o valoare pentru 2026 estimata la 337 de miliarde de dolari. Majoritatea companiilor din domeniu investesc in dezvoltarea parcurilor auto dar si in modernizarea echipamentelor de transport. Acest lucru reflecta dorinta lor de a fi cat mai eficienti cu putinta.

Caracteristici ale industriei in Romania

In comparatie cu alte tari europene, Romania are o serie de reglementari stricte in ceea ce priveste desfasurarea transporturilor agabaritice. Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 este cea care guverneaza domeniul. Ea a fost conceputa pentru circulatia tirurilor cu incarcaturi agabaritice pe drumurile publice si include normele metodologice de aplicare a acesteia. Ea este studiata cu atentie de majoritatea firmelor din domeniu.

Printre cele mai comune reglementari din industrie putem evidentia:

1. Exercitarea transportului agabaritic este permis doar in conditii specifice si numai dupa obtinerea unei autorizatii speciale transport. Autorizatia este emisa de autoritatile competente din Romania.

Ce include o autorizatie de transport? Aceasta trebuie sa contina toate datele despre traseul, dimensiunile si greutatea transportului dar si datele operatorului si ale transportatorului.

2. Restrictii de circulatie. In Romania exista restrictii de circulatie pentru transportatorii de agabaritice in anumite perioade ale zilei, weekend-uri sau perioade de trafic intens. Pe langa acestea, exista si restrictii privind viteza de deplasare, care trebuie sa fie in conformitate cu conditiile de trafic, drum si meteo.

3. Masuri de siguranta specifice. Transportul agabaritic este special si iese in evidenta in orice trafic. Asadar, el beneficiaza de escorta de politie si semnalizare corespunzatoare. In acest mod, ceilalti participanti in trafic primesc avertizari ca pe traseu se afla un transport agabaritic.

Majoritatea firmelor de transport sunt obligate sa respecte reglementarile din domeniu, pentru asigura siguranta tuturor celor care participa in trafic. Chiar daca uneori pot aparea probleme pe drum, specialistii cu experienta au capacitatea de a gasi solutii.

Transportatorii Holleman se adapteaza la cerintele clientilor

Holleman este lider in industria transporturilor agabaritice, cu peste 25 de ani de experienta si sute de clienti multumiti de serviciile primite. In 2023, exigentele in industrie au crescut considerabil.

Pentru noi, fiecare client este important. Indiferent de dimensiunile si greutatea incarcaturii, ne adaptam si dezvoltam solutii eficiente de transport. Care sunt cele mai importante cerinte ale unui transport agabaritic?

I. Greutatea incarcaturii

II. Dimensiunile incarcaturii

III. Siguranta tuturor celor implicati in proiect

IV. Autorizatii speciale de desfasurare a activitatii

V. Costuri in functie de complexitatea proiectului

Avem un cod de conduita pe care-l respectam de fiecare data cand incepem un proiect de transport. Acesta a fost dezvoltat pentru a raspunde corect la nevoile clientilor, indiferent de complexitatea proiectelor desfasurate in Romania sau Europa.

Daca va decideti sa lucrati cu noi, o sa descoperiti un parc auto performant, echipat cu mijloace de transport si utilaje de ultima generatie.

Oricand doriti informatii suplimentare despre serviciile Holleman, contactati-ne la numarul de telefon +40 21 321 38 22 sau la adresa de email info@holleman.ro!

Urmariti-ne si pe Facebook, Instagram si Linkedin!

Inapoi la articole