Una dintre solutiile alternative pentru obtinerea de electricitate o reprezinta sistemele eoliene. Aceastea au inceput sa fie tot mai des folosite in tara noastra. O turbina are capacitatea de a oferi necesarul de electricitate la un nivel rezidential, atunci cand este dimensionata, proiectata si pozitionata corespunzator. De asemenea, este important ca aceasta sa fie situata intr-o arie in care nu exista nici un fel de obstacol, dar in care este prezent potentialul eolian optim.

Aceasta energie alternativa este interminabila, folosind vantul ca sursa regenerabila. Folosim pompe geotermale si panouri solare pentru a beneficia de apa calda si de un confort termic sporit in locuinta. Pentru a beneficia si de electricitate, alternativa cea mai potrivita o reprezinta turbinele eoliene. Numarul tarilor din Europa care au ales aceasta modalitate de generare a electricitatii este unul destul de mare. Acestea folosesc respectiva modalitate pentru a procura energia necesara, atat la nivel rezidential, cat si industrial. Incet-incet au inceput sa apara astfel de dispozitive si la noi in tara.

Sustinem aceasta alternativa si, mai mult decat atat, punem la dispozitia tuturor celor interesati o echipa bine instruita de tehnicieni, capabili sa instaleze si sa puna in functionare orice tip de turbine eoliene. De ce recomandam aceasta modalitate de procurare de electricitate fata de cele deja folosite? Nu mai este de mult un secret faptul ca cea mai mare parte a combustibililor fosili de care dispunem este pe cale de epuizare. Un sistem eolian vine ca o solutie pentru aceasta problema, fiind o modalitate ecologica prin care este generata energie electrica. Alaturi de acesta se folosesc si panourile fotovoltaice, la fel de utile.

Probabil ati auzit si de denumirea de „mori de vant”. Este si aceasta folosita pentru a numi acele echipamente care reusesc sa transforme energia cinetica produsa de vant in energie mecanica. Cea din urma este supusa unor procese, ajungand in cele din urma sa fie electrica.

Energia electrica poate sa fie consumata in mod direct, atunci cand sunt incalzite rezistentele electrice, fie sa se stocheze in acumulatori.

Despre instalarea turbinelor eoliene

Exista o serie de factori de care trebuie sa se tina cont atunci cand este instalat sistemul eolian. Proiectarea acestuia trebuie sa fie extrem de riguroasa din perspectiva tehnica. Aceasta trebuie realizata dupa scopul in care va fi folosita, precum si dupa particularitatile pe care le prezinta spatiul de amplasare.

Unul dintre cele mai mari pericole intalnite in acest domeniu este implementarea sistemelor eoliene care au fost subevaluate. Acestea nu doar ca nu vor produce cantitatea necesara de energie electrica raportata la parametrii pe care ii solicita, dar vor ceda in cel mai scurt timp. La fel este si cazul sistemelor supraevaluate. Acestea costa destul de mult, iar investitia facuta nu este amortizata intr-un anumit interval de timp.

O greseala pe care o fac multi atunci cand opteaza pentru aceasta alternativa generatoare de energie electrica este utilizarea unor echipamente ieftine, care nu sunt adecvate in acest scop.

Despre alimentarea cu energie

Dupa ce este indeplinit procesul de instalare, urmeaza pornirea si punerea in functiune a sistemului eolian. Apoi, nu mai este necesara nici un fel de interventie din partea nimanui, pentru ca acesta va porni si se va opri corespunzator pe cont propriu. De asemenea, nu este nevoie nici de conectarea la alte surse generatoare de energie.

In functie de intensitatea vantului, modelul de turbina ales va functiona numai atunci cand puterea acestuia se incadreaza in anumite valori. Daca vorbim despre curenti de aer insuficient de puternici sau prea puternici, atunci turbina eoliana se opreste.

Multi proprietari de case au ales sa inlocuiasca complet sursele vechi de electricitate cu sisteme eoliene.

Este adevarat ca o astfel de masura presupune o investitie destul de costisitoare. De cele mai multe ori specialistii recomanda instalarea unor panouri fotovoltaice pe langa turbina eoliana, precum si o pompa de caldura. De ce este necesara pompa? Aceasta are rolul de a elimina folosirea de boilere electrice, care de altfel consuma o cantitate mare de energie. Cei dintre voi care doriti sa fiti in totalitate eco, puteti opta pentru panourile solare si pentru asigurarea apei calde menajere!

Inapoi la articole