Inca din cele mai vechi timpuri a aparut activitatea de transport si s-a facut resimtita nevoia acesteia pentru ca era necesara parcurgerea unor distante mari, dar si transportarea unor bunuri in diverse zone. Acest lucru i-a motivat pe oameni sa descopere si sa imbunatateasca diversele modalitati de transport existente in prezent. Un lucru este sigur si anume ca transportul reuseste sa faciliteze accesul la resursele naturale, stimuland in acelasi timp si schimburile comerciale.
Pentru ca orice tip de transport sa poata fi realizat in cele mai bune conditii trebuie sa existe organizare, indiferent ca este vorba despre cel rutier, aviatic, feroviar, fluvial sau maritim. Astfel, orice firma de transport trebuie sa se ocupe de o serie de aspecte ce tin de infrastructura, vehicule, operatii si marfuri.
Cea dintai , infrastructura, era legata de instalatiile fixe ce sunt necesare pentru realizarea transportului. Poate fi vorba aici despre aeroporturi, gari, sosele, porturi, statii de autobuz, etc. In ceea ce priveste vehiculele utilizate, acestea pot fi avioane, nave, camioane, trenuri. Operatiile sunt cele care alcatuiesc seria de actiuni de care este nevoie pentru a putea fi efectuat transportul, operatiuni ce necesita si procesul de finantare si de includere a normelor legale.
Acest tip de transport face referire la livrarea unor marfuri sau persoane prin intermediul ambarcatiunilor, denumite de altfel nave in marea majoritate. Raurile sau canalele sunt cele ce alcatuiesc infrastructura transportului pe apa.
Se pare ca transportul fluvial este urmatorul dupa cel maritim care are costuri destul de ieftine comparativ cu alte modalitati de transport. Conform tarifelor aflate in vigoare, acesta ar ajunge la un pret chiar de 2 sau 3 ori mai mic decat cel rutier, feroviar sau aerian.
Motivul pentru care transportul fluvial este mai ieftin se datoreaza in mod deosebit faptului ca este posibila realizarea unei capacitati ridicate de transport. Spre exemplu, un convoi de noua slepuri ce cantaresc cate 1.500 tone alcatuiesc o cantitate de 13.500 tone de marfa, ceea ce nu este deloc putin. Cu cat un client doreste sa transporte mai multa marfa, cu atat aceasta metoda reprezinta cea mai buna alternativa. Cheltuielile sunt mult mai mici si preturile mai scazute. Comparativ cu tarifele aferente transportului auto sau cel realizat aerian, transportul fluvial este mult mai avantajos.
Un alt motiv pentru care aceasta categorie de transport are o economicitate mai mare il reprezinta faptul ca implica investitii mai reduse in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii, spre deosebire de cea necesara in cazul celorlalte modalitati de transport.
Este vorba despre cai de navigatie naturale, ceea ce inseamna ca lucrarile de amenajari sunt de cele mai multe ori inexistente sau cand exista acestea nu sunt atat de costisitoare. In general, se construiesc porturi in mediile in care exista conditii naturale prielnice acestui scop.
Un lucru este sigur si anume ca fara ajutorul acestei modalitati de transport, circuitul economic din tara si cel international nu ar fi putut sa atraga diverse marfuri pentru constructii (dar si marmura, calcar) sau alte incarcaturi ce au masa cu o valoare unitara scazuta. Mai mult decat atat, spre deosebire de celalalte alternative, in cazul transportului fluvial vorbim despre un numar ceva mai mic de riscuri in comparatie cu cel maritim.
Exista o serie de avantaje alaturi de care vine insotita aceasta metoda de transport, tot mai populara in randul afaceristilor.
Atunci cand se opteaza pentru transportul fluvial este favorizata dezvoltarea mai eficienta a industriilor ce au marfuri de masa transportate pe apa, la preturi accesibile, ca materie prima (aici intra diversele sectoare industriale cunoscute: metalurgia neferoasa si cea feroasa, siderurgia, industria de prelucrare a petrolului, constructiile de nave, industia energetica, chimica, petrochimica, de sticla, etc.).
De asemenea, are loc dezvoltarea intr-un ritm mai avansat a zonelor de agrement, a lacurilor de acumulare pentru hidrocentrale, a barajelor, precum si a irigatiilor. Este si un mod de a stimula investitiile din alte ramuri economice ce vizeaza cresterea economica, crearea unor locuri noi de munca, etc.
Transportul fluvial a devenit destul de complex si se dezvolta in permanenta datorita cerintelor pietii. Cei care au nevoie sa transporte cantitati uriase de marfa pot opta pentru aceasta modalitate datorita numeroaselor avantaje pe care le ofera, ce au fost mentionate mai sus, dar si pentru preturile atat de convenabile ale serviciilor.
Inapoi la articole